S'aprova la moratòria d'implantació de parcs d'energies renovables

Estem totalment a favor de les energies renovables, les quals creiem que són l'alternativa viable i ecològica als combustibles fòssils, però creiem imprescindible que aquesta transició cap un model energètic molt més net sigui, al mateix temps, un procés de canvi cap un model just, territorialment equilibrat, democràtic i públic

Al Ple del 29 d’abril es va aprovar la moció que va presentar el nostre grup municipal, CUP-Amunt, amb els vots a favor dels grups d’ERC, En Comú Podem, Junts per Tordera i PSC.

Amb ella plantegem la necessitat urgent de regular la implantació al nostre municipi de parcs de producció d’energia renovable, ja siguin solars o eòliques.

En els últims temps, impulsat per l’aprovació del decret llei 16/2019 aprovat per la Generalitat de Catalunya, hi està havent un augment significatiu d’aquesta mena d’instal·lacions i vam conèixer que a Tordera hi havia 3 parcs solars en tramitació, pel què vam tenir clar que s’havia de regular com cal aquesta situació. 

Volem deixar palès que estem totalment a favor de les energies renovables, les quals creiem que són l'alternativa viable i ecològica als combustibles fòssils, però creiem imprescindible que aquesta transició cap un model energètic molt més net sigui, al mateix temps, un procés de canvi cap a  un model  just, territorialment equilibrat, democràtic i públic.[1]

La normativa vigent aprovada el 2019 posa sobre la taula un model totalment contrari, basat en la liberalització del sector i l'especulació, per això en demanem la derogació i l'aprovació d'una llei de transició energètica que compti amb el suport del territori i de les entitats ecologistes. Aquest decret permet situar aquests parcs en zones agrícoles i forestals, convertint un problema mediambiental en un altre de dimensions encara més grans, en propiciar  l’acceleració de la mort d’un sector agrari que ja es troba en una situació molt precària doncs, a la pràctica, fomenta el lloguer d'aquestes zones a empreses que vulguin instal·lar-s'hi sense cap altre criteri que el purament econòmic. En aquest sentit, cal caminar amb l'objectiu de dignificar el sector primari, tornar a permetre que les activitats agrària i ramadera siguin viables iassolir un model alimentari sobirà sòlid i de proximitat. 

De la mateixa manera, volem que el model energètic deixi de penalitzar certes àrees del nostre territori, aproximant la producció al lloc de consum i evitant l’elevat cost que suposa la infraestructura de transport d’energia i les pèrdues d’energia produïda que aquesta implica quan les distàncies entre el lloc de producció i el de consum son molt grans.

Per tant, la intenció de la moció va ser aconseguir aturar l’atorgament de llicències per aquestes activitats durant un any i, en aquest lapse de temps, consensuar una modificació del pla d'ordenació urbanístic municipal per tal de regular-les no qudant en cap cas afectada per la mateixa l'autogeneració d'energia. 

[1] Manifest per un model energètic sostenible a Catalunya

Cal caminar amb l'objectiu de dignificar el sector primari, tornar a permetre que les activitats agrària i ramadera siguin viables i assolir un model alimentari sobirà sòlid i de proximitat