Comunicat de l'Assemblea Local en referència al temporal de Llevant
El temporal ha fet aflorar les mancances del nostre territori en l’àmbit de l’urbanisme, la xarxa de transports i el model econòmic
![El Tordera durant el temporal de llevant de gener de 2020 El riu Tordera anant d'ample a ample durant el temporal de llevant de gener de 2020](https://tordera.cup.cat/sites/default/files/styles/news_header/public/riu_0.png?itok=F5sISXWv)
Els passats dies hem viscut una situació excepcional. Entre el 20 i el 23 de gener de 2020 hem viscut a tots els Països Catalans un temporal de llevant extraordinari. Primer el vent i després la pluja han afectat el nostre municipi de primera mà. Nogensmenys, a molts altres territoris costaners el temporal marítim ha estat insòlit, així com la neu a cotes relativament baixes que ha caigut a bona part dels Països Catalans.
Per això, des de l’Assemblea Local de Tordera de la CUP volem fer les següents consideracions:
En primer lloc, agrair a totes aquelles persones i a tots aquells treballadors dels serveis públics la seva disposició i celeritat a l’hora de treballar per resoldre les incidències més immediates.
En segon lloc, el temporal ha fet aflorar les mancances del nostre territori. Mancances que es manifesten en l’àmbit de l’urbanisme, la xarxa de transports i el model econòmic, entre molts d’altres.
Aquest temporal posa sobre la taula un fet evident: l’activitat humana ha desplaçat i encaixonat el riu en una llera que, en moments d’avingudes, es veu superada per la força, la quantitat i la velocitat de l’aigua. Cal doncs, posar les llums llargues i començar a pensar a llarg termini com reduïm el possible impacte de les torderades sobre el nostre territori. A curt termini ho tenim clar, el riu ens ha marcat un nou camí, unes noves lleres, i les properes actuacions haurien de centrar-se en mantenir-les. A més llarg termini cal reunir tots els actors implicats, governs de tots els nivells, grups ecologistes, acadèmics i tota la ciutadania, per tal de revisar el model urbanístic. No és l’aigua qui ha provocat situacions de risc i destrosses, és la falta de previsió i la falsa sensació que els períodes de retorn de 100 o 500 anys no acaben arribant mai, fins que arriben.
El temporal també permet posar el focus sobre el model econòmic. Això és, indústries a les vores dels rius que obliguen a construir esculleres i lleres artificials per protegir-se de possibles creixements. Indústries que en alguns casos generen perills addicionals per les característiques del sector, com ara farmacèutic o químic. Cal treballar per situar tant les zones habitades com l’activitat econòmica fora de les zones inundables on hi ha aquesta mena de perills.
En la mateixa direcció, el riu pateix una sobreexplotació del seu aqüífer que malmet i deteriora ecosistemes i hàbitats únics que hi podem trobar. El model econòmic de les rodalies de Tordera, basat en el turisme massiu a l’estiu fa que les reserves d’aigua es portin al limit. Cal fomentar un model econòmic sostenible ecològicament pel territori i que permeti viure unes vides dignes als seus habitants basades en treball de qualitat que s’allunyi de la temporalitat i la precarietat.
En tercer lloc, el desbordament ha fet evident les deficiències en l'àmbit ferroviari, causades per la manca d’inversió i manteniment, que han provocat que la línia R1 i RG1 no estigui operativa fins, segons diuen, entre 6 i 9 mesos.
És per aquests motius que demanem, amb urgència, que l’Ajuntament de Tordera i els de la resta de municipis de l’Alt Maresme prenguin decisions excepcionalment valentes per començar a revertir les polítiques de desenvolupament actuals, que s’estan demostrant insostenibles no només a llarg termini, si no també a mig i curt.
Demanem que l’Ajuntament de Tordera i els de la resta de municipis de l’Alt Maresme prenguin decisions excepcionalment valentes per començar a revertir les polítiques de desenvolupament actuals