Informe del Ple Municipal del 26 de setembre de 2019
El regidor de la CUP-AMUNT va mostra la solidaritat vers les 9 independentistes detingudes el passat dilluns 23 de setembre
1. PLE2019/11
(PLE2019/11). Aprovació de l’Acta de la sessió Ordinària del Ple de 29 d’agost de 2019
Aprovada per 12 vots a favor i 5 abstencions.
2. PRP2019/334
Modificació de la designació de representants de la Corporació en determinats organismes col·legiats
Aprovada per 16 vots a favor i 1 abstenció
3. PRP2019/333
Moció que presenta el grup municipal del PSC-CP en resposta a les amenaces d'Endesa a les administracions locals en relació al deute relatiu a les factures energètiques de les famílies vulnerables
Abans de passar a exposar el posicionament de la CUP respecte aquesta moció, el regidor de la CUP-AMUNT va mostra la solidaritat vers les 9 independentistes detingudes el passat dilluns 23 de setembre, 7 de les quals van ser empresonades la tarda del dijous 26. La por no ens farà enrere i cal denunciar les injustícies que comet l’Estat espanyol.
Quant a la moció pròpiament, hi vam votar favorablement, no sense abans fer uns comentaris denunciant ENDESA i el seu comportament i del capitalisme.
No pot ser que una empresa amb beneficis milionaris i que prové de la privatització d'una empresa pública jugui amb la vida de les persones fent inaccessibles els serveis bàsics a una part de la població. No podem cedir davant cap amenaça com aquesta.
No pot ser que els beneficis d’ENDESA es privatitzin entre uns quants accionistes privilegiats mentre que les pèrdues se socialitzen entre les persones més vulnerables.
No pot ser que qui sempre acabi pagant els plats trencats de la precarietat siguin la classe obrera i les persones en situacions més desaventatjoses. La inseguretat que genera és inacceptable.
3. MOCIÓ DE SUPORT A LA LABOR FETA PER LA ONG OPEN ARMS
Aprovada per 15 vots a favor i 2 abstencions.
Pel que fa a aquesta moció, hi vam votar favorablement, agraint la tasca que fa Open Arms i criticant el comportament dels estats del que es coneix popularment com Occident. Vam posar de manifest que la hipocresia d’Europa no té límits i que després de passar-se els estats d’Europa centenars d’anys espoliant les terres i els béns d’Àfrica i el pròxim orient, ara tanquen les portes a persones que l’únic que persegueixen és una vida digne lluny de la fam, la guerra i la destrucció. Per contra, el que troben quan arriben aquí són CIES, camps de refugiats, xenòfobia i estigmatització. Fins que Europa no tregui les urpes d’aquests països no hi haurà pau.
PRECS I PREGUNTES
Vam realitzar diverses preguntes referents a tres temàtiques:
a) Quin control i seguiment es fa del parc de vehicles de l’Ajuntament? Quin n’és el quilometratge i l’ús?
Respecte aquesta pregunta, el regidor de seguretat Rafael Delgado va respondre que no podia donar-nos les dades en aquest moment perquè no les tenia a disposició ja que comportava gran quantitat de feina recopilar-les. Posteriorment va demanar per què volíem aquestes ja que no veia quin ús en podríem fer. Aquesta resposta, per sí mateixa, justifica la pregunta, en posar de manifest el poc control que tenen sobre aquesta despesa.
b) Per quins motius no es va realitzar el projecte del nou arxiu? En què es va invertir la subvenció, tenint en compte que l’estat de l’actual és deplorable i no permet la idònia conservació de la documentació que s’hi troba, quan està prevista la construcció de l’arxiu?
Quant a aquest apartat, l’alcalde va contestar que l’arxiu no es va construir per una concatenació d’entrebancs. Va explicar que, en primer lloc, l’arquitecte que el va dissenyar es va demorar molt en l’entrega del projecte. Un cop entregat, els terminis de licitació són lents i un cop es va entregar el projecte a l’empresa guanyadora, aquesta va exposar que els càlculs respecte el cost econòmic no estaven ben fets i va abandonar. Llavors el projecte es va atorgar a l’empresa que havia quedat segona, que va confirmar els arguments de la primera i va desistir. En aquest moment, s’espera que l’arxiu es comenci a construir l’any vinent i duri entre 2020 i 2021.
c) Quina és l’evolució percentual de la recollida selectiva a Tordera en els darrers anys? En tenim coneixement per zones? Quines mesures s’estan treballant per augmentar el percentatge de recollida selectiva?
La importància de la pregunta rau en el fet que Tordera és dels municipis amb un % de reciclatge de deixalles més baix. D’aquesta manera, per tal d’equiparar-nos al canvi que van fer altres municipis fa anys, entenem que el govern fa un sobreesforç per tal d’assolir -i superar- els nivells de reciclatge d’altres municipis propers com, per exemple, Argentona.
La regidora Nàdia Cantero va explicar que des del 2016 la recollida selectiva havia crescut en un 7%, més que el 4% que havia crescut a la resta de Catalunya. En cas que vulguéssim més dades ens va remetre a la web de l’Agència de Residus. Quant a mesures, va explicar que s’està treballant per realitzar algunes accions en centres escolars properament. Quin és el percentatge que s'està reciclant?
No pot ser que una empresa amb beneficis milionaris i que prové de la privatització d'una empresa pública jugui amb la vida de les persones fent inaccessibles els serveis bàsics a una part de la població