Informe del Ple Municipal del 30 d'abril de 2020

Volem expressar el nostre condol a les famílies d’aquells qui han mort darrerament en circumstàncies tan excepcionals i complicades. També volem tornar a agrair la feina que està fent tot el personal de serveis essencials, amb una menció especial pels de l’àmbit sanitari i assistencial

El passat 30 d’abril vam viure a Tordera el primer ple telemàtic de la història. El ple, però, va estar clarament marcat per la crisi sanitària que ha comportat l’esclat de la pandèmia del coronavirus. El Ple va començar amb un minut de silenci en memòria de totes aquelles persones que han mort les darreres setmanes. Un cop més, CUP Tordera volem expressar el nostre condol a les famílies d’aquells qui han mort darrerament en circumstàncies tan excepcionals i complicades. També volem tornar a agrair la feina que està fent tot el personal de serveis essencials, amb una menció especial pels de l’àmbit sanitari i assistencial. 

A continuació, detallem els punts de l’ordre del dia que es van debatre en el plenari:

1. (PLE2020/3). Aprovació de l’Acta de la sessió Ordinària del Ple de 27 de febrer de 2020

El Grup Municipal CUP Tordera hi vam votar favorablement i va ser aprovat per unanimitat.  

2. (PRP2020/135). Moció que presenten els Grups Polítics Municipals d’En Comú Podem i Esquerra Republicana, Gent de Tordera i Jovent Republicà per a la regularització de les persones migrades que viuen a Catalunya

Des de CUP Tordera hi vam votar favorablement, doncs creiem que la iniciativa era positiva i anava enfocada a no deixar ningú enrere en aquesta crisi que estem patint. Malgrat això, el punt va ser desestimat amb els vots en contra de JxTordera (5) i PSC (3), les abstencions de C’s (1) i Més Tordera (1) i els vots a favor de la CUP (1), En Comú Podem (1) i ERC (5).

3. (PRP2020/140). Moció que presenta el Grup Municipal CUP-AMUNT per a la creació d'una comissió de treball per gestionar la crisi de la Covid-19

La voluntat d’aquesta moció que vàrem presentar, era establir un espai de treball conjunt i àgil de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Tordera on es debatessin i posessin en marxa les polítiques públiques destinades a resoldre les conseqüències que la pandèmia està causant, i causarà, a la nostra població i als seus habitants, dins les possibilitats de competències i de recursos que tenim. 
Des del govern es va argumentar que aquest espai de treball ja existia, en realitzar-se cada setmana la reunió informativa de seguiment on ens trobem govern i oposició.  
Tan nosaltres com els altres grups de l’oposició vam argumentar que aquestes reunions el govern les utilitza exclusivament per a traspassar-nos informació, però no s’han plantejat en cap moment com a espai de treball. Entenem perfectament la complexitat que suposa que el govern hagi de treballar en aquestes condicions, sota una gran pressió, amb recursos minvats i en una situació absolutament anòmala i desconeguda, i és exactament per això que vam fer la nostra proposta: per sumar i poder ajudar de forma més directa i real a tirar endavant, no sent uns mers auditors passius que és el paper que fins ara ens ha atorgat el govern. No comprenem per què, acte seguit, des del govern es va voler desprestigiar l’acció de l’oposició, argumentant que si volíem tractar temes en profunditat no calia esperar a un Ple per formalitzar una comissió de treball i que ho podíem haver dit abans, titllant-nos d’oportunistes.
Tampoc compartim el plantejament de “encara no sabem com acabarà això, és un tema canviant i hem d’esperar”. Està clar que això evoluciona i està canviant constantment, però cal que siguem proactius, no podem esperar a que les coses caiguin per a començar a pensar en com recollir-les. Hi ha coses que sí sabem del cert: no sabem en què els haurem d’aplicar, però tenim clar que caldrà tenir tanta reserva de diners i recursos com es pugui en els propers mesos. Tampoc sabem quant trigarem a recuperar una certa normalitat, però és evident que no serà a curt, ni potser a mig, termini. Aleshores, per què no intentem preveure el pitjor dels escenaris i, si la situació millora, ja revertirem les mesures?
Des de la CUP volem deixar clar el següent: entre l’esclat de la pandèmia a mitjans del mes de març i fins a dia d’avui, hem estat en contacte amb diferents àrees del govern per demanar informació i oferir-nos a col·laborar. De fet, a la Junta de Govern Local del 12 de març, prèvia a l’aplicació de l’Estat d’Alarma, ja ens vam oferir a treballar i a parlar del que fos necessari. Seguint cronològicament, el divendres 27 de març, govern i oposició ens tornem a veure per primera vegada en Junta de Govern local després que s’implementés l’Estat d’Alarma, moment en què acordem realitzar reunions setmanals. A partir de llavors, cada dijous ens trobem i se’ns posa al dia de la situació. 
El dilluns 13 d’abril, des de la CUP fem arribar un document a tots els membres del plenari on exposem una serie de qüestions que crèiem que havíem de tractar i debatre. A la reunió del 16 d’abril, cap membre del govern fa esment a cap punt del document, on entre d’altres ja es proposa realitzar una sessió de treball telemàtica i on ja exposem la voluntat d’abaixar els sous i salaris dels regidors, tant de govern com d’oposició. Aquest correu només el van contestar En Comú Podem i ERC, la resta de grups no van emetre cap posicionament al respecte. Veient aquesta situació, decidim presentar al següent plenari la moció de la creació de la comissió de treball i de rebaixa del cost polític. Si haguéssim rebut una resposta i haguéssim mantingut el pertinent debat quan ho vàrem plantejar, no s’hagués hagut d’arribar a la crispada situació que vam viure al Ple.

A part, des del PSC es va argumentar que, pel que fa a modificacions de crèdit, no veien clar que fos un punt que es pogués debatre conjuntament, doncs li correspon una part d’anàlisi tècnic. Tot i no compartir aquesta opinió, doncs creiem que limita el treball que pot realitzar la comissió, vam accedir a esmenar la moció i eliminar aquest punt si això facilitava l’aprovació, com va acabar succeint. 
Tot i això, el govern va continuar reiterant l’argument de que  la comissió de treball ja existia i que no calia formalitzar-la. Al nostre parer, la comissió no ha existit fins al moment, doncs els objectius i la profunditat que pretenem aconseguir amb aquesta comissió no és, en cap cas, la feina que s’està efectuant a les reunions setmanals. 
Finalment la moció es va aprovar per unanimitat. 

 

4. (PRP2020/141). Moció que presenta el Grup Municipal CUP-AMUNT per a la reducció del cost polític del Consistori per la crisi de la Covid-19
Pel que fa aquest punt, de rebaixa del cost polític, creiem que la societat està veient-se forçada a realitzar un esforç molt gran en aquest temps de crisi, patint acomiadaments, ERTOS i un agreujament de la precarietat, entre d’altres. 
La crisi sanitària que estem vivint des del mes passat no té precedents en la nostra història recent. Els milers de morts i de contagiats per la COVID-19 i el col·lapse viscut als hospitals i residències de gent gran fan paleses les dificultats que està vivint el sistema sanitari públic, en gran part per causa de les successives retallades pressupostàries i derivació cap a un sistema privat de salut que resultat s’inhibeix i resulta inoperant en casos d'emergència com el que estem patint.
A la crisi sanitària s'hi ha de sumar la crisi social i econòmica on estan caient molts conciutadans i de la que costarà molt recuperar-nos com a societat. Fins el dia 5 de maig, segons l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme, al Maresme s'han tramitat 5.123 ERTOs i s'han acomiadat 30.508 treballadors. En el conjunt de Catalunya, s'ha arribat als 95.962 ERTOs i s'han acomiadat 705.374 treballadors.
I aquestes estadístiques no tenen en consideració les persones, en gran majoria dones, que s'encarreguen de cuidar els fills a càrrec i les persones depenents o d'edat avançada, així com les sense llar o tants altres col·lectius que ja estaven en situació molt precària abans de la pandèmia, i només ha fet que aguditzar-se la seva situació de necessitat.

Des del govern es va argumentar que la proposta no havia estat consensuada i anava en contra dels mateixos objectius de la comissió proposada a la moció anterior, a més de dir que s’estava menystenint la tasca dels regidors. 
Per part nostra, creiem que el govern va tenir suficient temps per debatre la moció, ja els hi vam avançar a tots els membres de la corporació per correu electrònic en data 13 d’abril, i expressar-nos el seu parer, objeccions o comentaris,  sense haver d’esperar i mostrar-se hostils durant el plenari. 
Pel que fa a l’acusació de menysteniment de la tasca de regidor, en cap cas era aquesta la nostra intenció. Des de la CUP creiem que era una mesura que podria ajudar molta gent, ni que fos de forma parcial i, a més, sempre es podia revertir si la situació econòmica millorava. 
No és en cap cas demagògic, és un acte de solidaritat i de prioritats. En les darreres setmanes hi ha persones que han perdut bona part o la totalitat dels seus ingressos i ha quedat en una situació precària i insostenible. En aquest sentit, creiem que una bona manera d’establir prioritats i de ser solidaris amb els nostres veïns que, d’acord amb les dades que hem plantejat abans, han vist greument empitjorada la seva situació econòmica -tenim tots presents les dades de l’augment de persones que han assistit i assisteixen al CDAR ‘De tots’ durant l’estat d’alarma-, és fer aquest sacrifici personal en favor del bé col·lectiu. 
No és, per tant, una mesura populista, sinó actuar amb sentit de responsabilitat i solidaritat -a la qual molts dels presents hem apel·lat en les darreres setmanes. 
Una manera de contribuir a reduir l’esforç que estan fent moltes famílies, ha de passar per aquesta autoresponsabilitat amb la població. 

Entenem perfectament la complexitat que suposa que el govern hagi de treballar en aquestes condicions, sota una gran pressió, amb recursos minvats i en una situació absolutament anòmala i desconeguda, i és exactament per això que vam fer la nostra proposta: per sumar i poder ajudar de forma més directa i real a tirar endavant, no sent uns mers auditors passius